Enkele tips om rekening mee te houden:

Een houten terras aanleggen, een gevel bekleden met houten planchetten met tand/groef verbinding, een nieuwe houten tuinafsluiting, of zelf een houten bijgebouw plaatsen ? Het gebruik van hout zorgt steeds onmiskenbaar voor een prachtige charme, en een bijzonder naturelle uitstraling van uw project. Met hout kan u ook heel gemakkelijk zelf aan de slag, ideaal voor een " doe het zelf " aanpak. Met de juiste voorbereiding en enige basiskennis maak je van elk project een geslaagd geheel. Het gebruik van een natuurlijk en organisch materiaal zoals hout is immer niet hetzelfde als het gebruik van metaal of steen, waardoor we graag enkel tips geven in functie van de plaatsing van de materialen, maar ook om rekening mee te houden bij het plaatsen van uw bestelling.

Veelal zien we de prachtige geslaagde uitvoeringen van professionelen, en willen we dit ook graag zelf benaderen. Met volgende tips en informatie bespaar je je heel wat beginnersfouten. Vandaar de nood aan enige toelichting:

Hout = een natuurproduct

Hout is een organisch materiaal. Ondanks de grote selectie die wordt gemaakt op kwaliteit, dit zowel bij de zagerij als bij het schaven, is het niet geheel uitgesloten dat een plank een minder mooi stuk kan bevatten zoals een knoop in het hout, een kleine afwijking in tekening of zelf een windscheur. Dergelijke zaken horen bij de keuze voor een natuurlijk materiaal. Daarom wordt er steeds geadviseerd om voor terrassen en gevelbekleding te werken in wildverband, op die manier kan je het minder stuk mooi uitzagen, en blijft de rest van de plank optimaal bruikbaar. Om dergelijke uitval op te vangen voorzie je best 5% extra materialen. Wens je toch te werken op volle lengte van de planken, neem je best tot 10% extra. Zo behoud je steeds de vrijheid om enkel met de beste stukken hout te werken. Ook hoef je op deze manier niet nog eens extra portkosten te betalen om nog 1 of 2 planken achteraf te laten transporteren.

Minimaliseer het verzaagd verlies

Planken, balken, palen, latten, planchetten, ... zijn steeds beschikbaar in bepaalde maten. Mogelijks niet altijd exact dezelfde lengte, als wat bij jou exact zal passen. Het gedeelte dat niet gebruikt wordt na het op maat zagen, of te lang is voor jouw gevel of terras, noemen we ' verzaagd verlies'. Graag bekijken we steeds in onze stock de beschikbare mogelijkheden in functie van uw gewenste lengte, zodat dit verzaagd verlies zo beperkt mogelijk blijft. Toch zal je merken dat er bij het verzagen steeds een kleine hoeveelheid verzaagd verlies zal zijn, waardoor je bij de bestelling best 5% extra voorziet om dit op te vangen. Door te werken in wildverband, zonder rekening te houden met vaste lengtes, beperkt je dit verlies maximaal.

Lengtes op maat

Graag kijken we in onze stock, welk lengte het dichtst uw gewenste maat benadert. Op die manier wordt het verzaagde verlies maximaal beperkt. Toch is het belangrijk om steeds planken te kiezen die net iets langer zijn dan wat je nodig hebt. Planken voor terrassen en gevelbekleding zij immers niet niet altijd haaks afgezaagd op de kopse kant. Door de planken net wat langer te vragen dan wat je nodig hebt, kan je de kopse kanten mooi bijzagen voor een perfect resultaat. Kies je voor planken die exact de lengte hebben die je nodig hebt, loop je dus het risico dat deze na het bijzagen, de planken misschien net te kort zouden blijken te zijn. Als je ervoor kiest op te werken in wildverband, in plaats van op vaste volle lengtes, beperk je hier ook weer het bijhorende verzaagd verlies.

Droging van het hout

Hout zal door het stockeren of door het kunstmatig drogen, een ideale vochtigheidsgraad bekomen. Aangezien hout steeds sneller droogt op de kopse kanten (uiteindes) dan in het midden, is het niet uitgesloten dat er op de kopse kanten kleine scheurtjes voorkomen. In veel gevallen worden de kopse kanten ingewreven met een paraffine oplossing, waardoor er geen scheurtjes mogelijk zijn. Dit wordt vooral gedaan bij terrasplanken en tand groef planken voor tuinschermen. Toch is dit geen standaardprocedure, waardoor je best de planken steeds net wat langer kiest dan de nuttige gewenste lengte. Je kan dan de planken mooi bijzagen op maat. Eenmaal de juiste vochtigheidgraad, zullen nieuwe scheurtjes niet meer voorkomen.

Inhoudsstoffen.

Sommige houtsoorten bevatten inhoudsstoffen zoals looizuur en andere. Vooral Europees hout zoals eik en kastanje zijn hiervoor gekend, maar ook dit ook zo voor tropisch hout zoals merbau, ..... Deze inhoudsstoffen zijn stoffen die uit het hout komen, eenmaal het hout in contact komt met regen. Hierdoor kunnen er tijdelijk kringen in het hout komen. Dit is slechts een tijdelijk gebeuren. Eenmaal alle inhoudsstoffen uit het hout zijn 'uitgeregend' verdwijnen deze kringen onmiddellijk en kan je rekenen op een mooie effen kleur, zonder zichtbare kringen. Kies je voor een houtsoort die hiervoor gekend is, let dan ook op alle omringende elementen zoals je terras, tegels, boordsteen,... aangezien hier ook een tijdelijke verkleuring op kan komen. Gezien dit natuurlijke stoffen zijn, zullen deze ook weer 100% verdwijnen op natuurlijke wijze. Wens je dergelijke vlekken sneller te laten verdwijnen, kan dit steeds met bleekwater.

Windscheurtjes

Na het kappen van de bomen, zal het hout geleidelijk aan zijn zijn ideale vochtigheidsgraad bekomen. Ook na het schaven op maat, zal het hout zich aanpassen aan de omgeving, waardoor de bovenste planken van een stapel heel lichtjes kunnen opkrullen. Dit voorval is mogelijk bij langere planken dan 4 meter. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit, aangezien de planken zich zullen rechten bij fixatie op regelmatige afstand. Door contact met wind en wisselende temperaturen, zijn fijne windscheurtjes ook mogelijk bij Europese houtsoorten zoals den, lariks, eik,... Deze fijne windscheurtjes bezorgen het hout meteen ook hun typische charme. Denk maar aan de eiken bijgebouwen, waarbij het hout na verloop van tijd mooi 'verweerd' lijkt.

Bevestigen met inox materiaal

Voor de bevestiging van gevelbekleding, terrasplanken, houten planken, ... is het heel belangrijk om steeds te werken met roestvrije materialen (vijzen, schroeven, nagels,...) Door gebruik te maken van INOX materiaal, kan het hout geen zwarte roestvlekken gaan vertonen. Het hout zal reageren / corroderen in contact met niet-roestvrije materialen, met kleine maar opvallende zwarte vlekken rondom het bevestigingsmateriaal als resultaat. Deze vlekken verstoren het egale uitzicht van een perfect geplaatste gevelbekleding. Laat u voor deze inox materialen ook niet verleide tot het goedkopere galvanisé materialen. Bij nagels die geschoten worden, kan het fijne galvanisé laagje beschadigd geraken, waardoor dergelijke corrosie vlekken toch hier en daar kunnen te voorschijn komen. Kies daarom enkel voor inox materiaal.

Spinthout

Spinthout of de spintlaag is de buitenste, niet duurzame laag die rond het kernhout zit. Een stam bevat in het midden een harde kern (kernhout), met net onder de schors een niet duurzame spintlaag. Deze spintlaag valt steeds op door het kleurverschil met het kernhout. Wij besteden steeds de meeste zorg om enkel en alleen duurzaam kernhout te leveren. Toch is het nooit volledig uitgesloten dar een minieme hoeveelheid spinthout aanwezig kan zijn op een/enkele van de planken. gezien een stam van een boom ook nooit 100% cilindrisch is. Dergelijke kleine hoeveelheid spint is in minieme hoeveelheden toegelaten. Door te werken in wildverband en de minieme percentage extra te voorzien om verzaagd verlies op te vangen, kan je deze plek mooi uitzagen, en de rest van het hout optimaal verwerken.

Rechtheid van hout

Planken, planchetten, terrashout, gevelbekleding wordt steeds 100% recht gezaagd en geschaafd. Toch is het niet uitgesloten dan hout op langere lengtes dan 3-4 meter een lichte afwijking kunnen gaan vertonen, door de interne spanning van het hout. Daarom is de keuze om lange lengtes te gaan verwerken niet zo evident als doe het zelver. Terrasplanken van meer dan 4 meter kunnen op deze manier een afwijking vertonen van 1 a 2 cm. Dit is perfect normaal. Professionele plaatsers hebben hiervoor aangepaste spanapparaten om deze planken weer mooi recht te trekken om een perfecte plaatsing te bekomen. Voor doe het zelfvers wordt er dus steeds geadviseerd om te werken in wildverband. Als zou blijken dat er enkele planken door de spanning een minieme kromming zouden vertonen, kan je de planken halveren. Zo wordt de spanning uit het hout gehaald, en is deze plank toch 100% bruikbaar. Wens je toch enkel en alleen op volle lengte te werken, voorzie dan steeds enkel planken extra om deze uitval op te vangen.

Verschillende kleuren

Kleurverschillen kunnen voorkomen, ook zelfs in 1 plank. Een houtsoort mag dan in veel gevallen één typerende kleur hebben. Toch zijn er heel wat nuances die kunnen zorgen voor een kleurverschil, dit door plaatselijk hoeveelheden pigment in het hout. Ook de hoeveelheid UV straling kan een zekere afwijking geven op de kleur. Planken die bovenaan op een stapel hout gelegen hebben kunnen zo een lichtere of juist donkere kleur vertonen dan de planken die in een stapel liggen. Als je het hout laat vergrijzen, zullen dergelijke kleurverschillen volledig verdwijnen waarna één mooi egale vergrijsde tint zal overblijven.

Tand-groef

Een tand groef verbinding, ook wel veer groef verbinding, zorgt voor een perfect overgang van verschillende planchetten met mekaar. Hout kan steeds zwellen en krimpen door vocht opname/afgave, waardoor er mogelijks een voeg kan komen te staan tussen de planken. Door de tand groef heeft het hout zijn nodige uitzettingsmarge, zonder dat een visuele groef mogelijk is. Ook blijft op deze manier een volledig gesloten systeem behouden, waarbij geen vocht aan de achterzijde van het hout kan komen. Ook al hebben we de neiging om de tand groef verbinding, die steeds een mooie V-vorm geeft, perfect in mekaar te doen passen, zorgt ook hier voor de nodige zettingsmarge van 2 -3 mm in deze voeg. Dit geef het hout de nodige marge om te kunnen uitzetten en krimpen.

Voorkant/ achterkant

Uiteraard zal het steeds meteen duidelijk zijn wat de voorkant of achterkant van een plank is. Dit is op te merken aan de tand groef, of de vorm van het gekozen profiel. Voor heel veel planken, of ze voor gevelbekleding of als tuinscherm worden gebuikt is er slechts één kant van het hout die telt: de voorzijde. De achterzijde zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn, wegens bevestigd tegen de achterliggende structuur. Aan de achterzijde van planken die oorspronkelijk bedoelt zijn als gevelbekleding, wordt dus geen aandacht aan besteed. Ook al zijn deze in de meeste gevallen mooi egaal, het is niet uitgesloten dat hier sporen opzitten van de zaagmachine, verpakkingsmateriaal, ... Een achterzijde die visueel niet perfect egaal is, is dus normaal. Ook een kleine beschadiging van een tand groef verbinding, door bijvoorbeeld de verpakking, is beperkt toegelaten zolang de voorkant visueel 100% intact is.

Winkelmandje

Uw winkelmandje is leeg.

Kiezen voor Robiniahout is:

Producten van topkwaliteit

GRATIS levering mogelijk

Persoonlijke advies

Product uitgelicht

Paarden omheining 'Standaard' rechte fijnbezaagde planken

De robinia klassieke paardenomheining combineert de uitzonderlijke duurzaamheid van het robiniahout met een zeer strakke uitstraling. Deze afsluiting, die meestal gebruikt wordt voor het omheinen van weides voor paarden, schapen, kleinvee, geiten ,... oogt ook heel mooi voor het omheinen van uw erf, tuin of woning. De horizontale liggers worden netjes evenwijdig aan elkaar op de paal met afgeschuinde kop gemonteerd. De palen zijn afgeschuind waardoor er geen water op blijft staan en de duurzaamheid gegarandeerd wordt. De palen zijn fijnbezaagd voor een natuurlijke afwerking en uitstraling. Er moet wel opgemerkt worden dat er mogelijks een wankantje kan zitten aan robinia. Afmetingen: Tussenpaal: 10 x 10 x 200 cm met afgeschuinde kop Ligger (fijnbezaagd) : 3-3,5 x 12 x 300 cm

€ 28,05/ lm

Cookies | Uw privacy | Robiniahout is onderdeel van EXZO